Den fantastiska Qullen

raija_pitea
hjalmar
musse2
Quilla_BIR2

Den fantastiska Qullen

Den speciella Qullen föddes den 10 september 2009 och bestod i sju valpar. Redan när den föddes förstod vi att den skulle bli speciell. Där föddes nämligen 5(!) blå. Det har vi aldrig varit med om tidigare. Nu kändes verkligen läge att behålla lite blått igen. Efter bara några dagar kunde vi åka ner till Karin (fodervärd till Maja) och jag (Monica) lyfte en blå tik och sa, det här är Raija! Och det var det. Men det var inte bara Raija som blev speciell, hennes syskon blev det också, självklart som familjemedlemmar men i ringarna i synnerhet. Både Quilla och Raija (Qrius) startade igång två nya kennlar på rasen, nämligen kennel Unixus och kennel Leiram’s. Raija blev ganska snabbt champion medan Quilla behövde mer tid på sig, men växte upp till en svan och fick sitt championat med tre ganska snabba cert. Hjalmar (Qubec) gick från klarhet till klarhet redan som junior. Han startade sin karriär strax före året och fick då sitt första cert. Han har sedan haft en fantastisk karriär framför sig. Förutom att han blev Champion snabbt så blev han också finsk, norsk och nordisk samt internationell champion. Han vann svensk vinnartitel två år både 2011 och 2013. Han blev placerad som tredje bästa Open-hane på Crufts 2014 i hårdaste konkurrens där han fick en strålande kritik av den engelska specialisten:
Stafberg’s Ch. Bombax Qubec what a lovely sound dog this one is, so nice for size and spans with ease. He has a good masculine head, keen expression and good strength of muzzle, lovely reach of neck and good shoulder flowing into a level topline with good tailset. He has good bone, well angulated racy quarters and strode out well on his neat tight feet.

 

Han placerade sig i ett flertal grupper och ett par av de roligaste minnena med Hjalmar var när han vann gruppen i Gällivare 2013 och när han som första borderterrier någonsin placerade sig som grupp-4 på Stora Stockholm samma år. Hjalmar är en av de finaste bordrar vi någonsin fött upp.
Hjalmar såldes till goda vänner i Iggesund. Jag sa, ni får ta den bästa, nej, Musse är bäst sa maken, men Musse (Qhasper) fattade aldrig det där med utställningar – gick nästan mest på två ben i stället för fyra, när han dessutom tog grannens raskatt tyckte vi det var dags att han flyttade så han kom till en perfekt familj i Göteborg där han trivs och mår bra. Vi lyckades ändå få honom på fyra ben så ofta att han hann med att bli champion först.
Raija och Musse var i även unika på andra sätt, de flög nämligen. Hur vi än stängde och trixade med staketet var de alltid ute ”på byn” och for. Det blev tufft i längden eftersom de blev alltmer jaktintresserade ju äldre de blev. En sensommarkväll försvann de som två avlöningar över staketet och vi hörde hur de ståndskallade en bit i skogen. CG som är mer tålmodig var ute och ropade till halv 12 medan jag gav upp och öppnade i stället dörren till köket via tvättstugan. På morgonen låg bägge som utslagna och sov i köket. Raija bjöd gärna med någon annan från flocken på sina äventyr. En midsommar försvann hon med vår lilla Eddih och var borta till sen kväll, senare försvann de och var borta över natten. Det var mycket hjärtan i halsgropen med Musse och Raija hemma.
Qullen är historisk i Sverige då de som enda kull med fyra syskon blivit BIR. Vi är verkligen stolta över denna fina linje som är en riktigt gammal bombaxlinje men ändå i ny modern tappning.
Mamma är: Bombax Cat Walk, dotter till Bombax Frida som är dotter till Bombax Nickolina, dotter till Bombax Calori, dotter till Bombax Sapphire, som är dotter till Bombax Just a Jewel (född 1985), linjer som går tillbaks 30 år i tiden. Starka linjer som fortfarande håller. Vi är ödmjukt tacksamma för detta.
INT SE FI NO NORD UCH, SE W-2011 & Bombax Qubec ”Hjalmar”.
SE UCH Gk anlagsklass viltspår Bombax Qhasper ”Musse”
SE UCH JWW-2010 Bombax Qrius ”Raija”
SE UCH Bombax Quilla