Det här är Rosso & Embla

Rosso (Bombax Pavarotti) och Embla (Bombax Qute Embla) är två av kennelns vinstrikaste hundar i modern tid. Man kan säga att bägge har varit med och utvecklat den moderna Bombaxhunden. De har varit ett radarpar genom livet. Under några år levde de skilda åt men under 2013 och 2014 fick de leva tillsammans igen tills Embla försvann.

rosso_halsingland
rosso_ch_tryck
rosso_int_e
rosso_ab01

Rosso

Rosso föddes i augusti 1999 i Näsviken i en kull med fyra hanhundar. Vi hade bestämt att en hane skulle få stanna hemma och det var den ljusa som vi hade valt ut. Hursomhelst när CG kom till veterinären för besiktning ändrade han sig plötsligt när veterinären frågade vem Pavarotti var så pekade han i stället på en mörkare röd hane, dvs. Rosso, som vi kom att kalla honom. Det visade sig vara ett lyckokast. När Rosso kom ut i ringarna inledde han sin karriär med 12 cert före ett års ålder. Han innehar fortfarande certrekordet för hanhundar med totalt 29 cert. Det var en härlig hund att ställa ut och han föll många domare i smaken.

 

Som hemmahund var Rosso och lugn och klok flockledare som styrde alla med blick och mimik. Han kunde stå i hallen och berätta för dem i köket att de inte fick röra hans mat. Han kunde stoppa andra hanar från att para om han var inne samtidigt som de. Han styrde lätt upp lösa hundar som kom emot flocken och gick fram med den pondus han utvecklade och hälsade glatt. Han talade verkligen om att man inte slåss. Han slogs aldrig med en annan hund. Däremot började han slåss med grävlingar på äldre dagar och var borta i ett gryt 14 timmar vid ett tillfälle. Han var med mig till finska grytlägret men han blev alldeles för ivrig och skällde i grytet trots att det var tomt.

 

På äldre dagar lyckades han dock få ett godkänt karaktärsprov och ett godkänt apporteringsprov. Han blev också viltspårchampion utan problem och öppnade på så sätt dörren till mitt (Monicas) viltspårintresse. Rosso fick flera fina valpar. Bombax Under Cover var en av dem och han blev champion ganska snabbt. Bombax Young Jewel var en tik som också snabbt blev både Internationell och Nordisk champion. Championtiken Axbor Lapaloma var också en vinnande tik på sin tid. En av de senare avkommorna blev champion 2013 Bombax Imagination, hon blev också avelstik hos kennel Barrongiz.

 

Ingen har sedan Rosso föddes riktigt kunnat axla hans kostym. Han och Embla är svåra att ersätta med nya hundar. Än har vi inte lyckats. När vi var ute på promenader var Embla med för att leta mat, medan Rosso njöt natur och dofter. När Rosso gick viltspår så letade han upp klöven för min skull (ungefär som att jag klantigt nog igen tappat bort den) medan Embla ville att jag skulle söka åt henne så hon fick leka med klöven.

 

I stamtavlan heter Rosso:
INT UCH NO V-00 NORD UCH SEW-02 SE VCH BROW-02 COUNTYW-02 gk gap gk gka Bombax Pavarotti

embla_dellen_ny
borderterr_1_vaxjo_021

Embla

Emblas linjer kan sägas vara de moderna linjerna i kenneln. Hon blev mamma till fina J-kullen där Julhia, Julhiette och Julhianne blev champions och brorsan Jackpot fick ett cert. Hon blev också mamma till Breeze, Bombax Wild Card, som tragiskt omkom i en olycka när hon var två år. Breeze syster Wilma, Bombax Wild Blueberry födde en kull på kenneln och i den behöll vi Bombax Ragna, Zirhie. Hon har fått en kull och där behöll vi Blåzza, Bombax Candy Crush och i Blåzzas första kull har vi behållit Lexie, Bombax Homerun, född 2015.

 

Emblas linjer lever också kvar via Julhia som bland annat födde Hera i en kull och Freelancer i en annan kull. Hera är mamma till Bombax Acapella, Aska, som har fått en kull hos oss där vi behöll en tik, Bombax Figiorina, Myra, född 2013. Freelancer blev pappa till den berömda Qullen där fyra kullsyskon blivit champion och Bäst i Rasen med flera grupplaceringar. Hjalmar, Bombax Qubec, är pappa till vår tik Blåzza och den inköpta tiken Zelda, samt är kullsystern Quilla mamma till vår nya tikvalp Zarha, född 2013.

 

Embla är den hund som erövrat två världsvinnartitlar. En när hon var runt två och en när hon var veteran. I stamtavlan heter Embla:
INT UCH NO V-01 NORD UCH SE VCH VWW-08 WW-02 BROW-02 Bombax Qute Embla